Κοινωνία

Έκτιση φυλάκισης κατ’ οίκον, τώρα και στην Ελλάδα

Έκτιση φυλάκισης κατ’ οίκον, τώρα και στην Ελλάδα

Κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή στη Βουλή νομοσχέδιο, που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη δυνατότητα να ανατεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατ' οίκον κρατουμένων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Βάσει νομοσχεδίου, δίδεται η δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ' οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφ΄ όσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια.

Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια.

Σημειώνεται, πάντως πως από αυτή την ευεργετική διάταξη του νόμου εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια -η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ' όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).

30.03.2014 09:54
Ποινές φυλάκισης σε δημοτικούς συμβούλους της περιόδου 2004 - 2006

H υπόθεση έκδοσης εικονικών τιμολογίων για ανεκτέλεστα τεχνικά έργα, που είχε αποκαλυφθεί, μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ, στα λογιστικά...

25.09.2013 14:29
Ποινή φυλάκισης 1 έτους στον πολιτευτή της Χ.Α. στα Ιωάννινα

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων σε πρώην υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής...

31.07.2013 20:36
Sea Diamond: Ποινές φυλάκισης σε 9 από τους 13 κατηγορουμένους

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 9 από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους για το ναυάγιο του Sea Diamond.

02.04.2013 11:23
4 χρόνια φυλάκισης για τον Παναγιώτη Βλαστό

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως επέβαλε το πρωί το τριμελές πλημμελειοδικείο Τρικάλων στον...