Οικονομία

ΔΕΠΑ: 12 νέα πρατήρια φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα

ΔΕΠΑ: 12 νέα πρατήρια φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα

Τη δημιουργία δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου για την τροφοδοσία αυτοκινήτων που θα κινούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ΔΕΠΑ σε εκδήλωση, στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, θα ανοίξουν 12 νέα πρατήρια σε μεγάλες πόλεις κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από τα οποία 6-7 εντός του έτους και περαιτέρω επέκταση του δικτύου το 2014.

Τα 2 πρώτα πρατήρια είναι ήδη διαθέσιμα στους καταναλωτές στο Ίλιον και την Ανθούσα Αττικής, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εμπορική λειτουργία των πρατηρίων σε Θεσσαλονίκη και Κηφισιά.

Από τα υπάρχοντα πρατήρια τροφοδοτούνται 600 λεωφορεία της ΟΣΥ (δηλαδή περίπου το 20% των λεωφορείων του ΟΑΣΑ), 102 απορριμματοφόρα δήμων, καθώς και ταξί και ΙΧ. Πρόσφατα, επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη χρήση φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων της πόλης.

Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου κίνησης είναι 0,976 ευρώ ανά κιλό, που αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 λίτρο βενζίνης. Το αέριο είναι κατά μέσο όρο 45% φθηνότερο σε σχέση με τη βενζίνη.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, είναι ασφαλές, ενώ θεωρείται το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο (μειωμένες εκπομπές σωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα).

«Η διείσδυσή του στην κίνηση οχημάτων αναμένεται να οδηγήσει σε τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της φθηνότερης διακίνησης εμπορευμάτων, ενώ η εφαρμογή του στους εμπορικούς και τους επαγγελματικούς στόλους εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το στρατηγικό στόχο της χώρας μας να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο και πύλη εισόδου της Ευρώπης», επισημαίνει η ΔΕΠΑ.

03.10.2013 12:03
Διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου

Tο αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη GAZPROMEXPORT για την...

20.09.2013 11:21
Συμφωνία ΔΕΠΑ με Socar για μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα μας

Την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως συμφώνησε την Πέμπτη (19/09) η ΔΕΠΑ με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar...

09.09.2013 17:16
Πιέζει η ΔΕΠΑ για να «πέσει» η τιμή του φυσικού αερίου

Τη μείωση του φυσικού αερίου, ώστε οι τιμές να ευθυγραμμισθούν με αυτές που πληρώνουν οι χρήστες στη δυτική Ευρώπη, ζητά η ΔΕΠΑ.

19.06.2013 21:29
ΔΕΠΑ: Συζητάμε ήδη με την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Θέλοντας να δώσει μια απάντηση στους βιομηχάνους και πιο συγκεκριμένα στην Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που...